2019-08-09 09:12:58• hírek • Bede Emőke

Már hat Szatmár megyei településen van jelen az afrikai sertéspestis

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Az afrikai sertéspestis ebben a pillanatban az ország 29 megyéjében, 231 településen összesen 746 gócponttal van jelen, további négy megyében pedig eddig csak a vaddisznó-állományban mutatták ki a fertőzés jelenlétét – adta hírül legfrissebb közleményében az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Országos viszonylatban 1248 gócpontot, Szatmár megyében pedig 24 gócpontot sikerült már felszámolni, azonban még mindig akad bőven tennivaló. A hatóság adatai szerint megyénkben még mindig vannak aktív fertőzéspontok, szám szerint 23: 2 Újberekben, 9 Kökényesden, 3 Nyírestanyán, 6 Tasnádszarvadon, 2 Tasnádon, 1 Tasnádszántón. Az afrikai sertéspestis összesen 248 disznót érintett a gazdaságokban, ezek közül 19-cel maga a betegség, 229-cel pedig a DSVSA munkatársai végeztek.


Ám nem csak a háztáji sertések között tizedel a fertőzés, hanem a vadállományban is: a megye területén 151 vaddisznó közül 116-ban mutatták ki egyértelműen az ASP jelenlétét. A vadászok által kilőtt állatok száma már 1418-ra rúg, melyek közül 37 esetben bizonyosodott be, hogy a vaddisznó hordozta a betegséget. Ami a kártalanításokat illeti, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság közölte, jelen pillanatig 24 gazdaság kárát fizették meg, összesen 73 700 lej értékben.

 

Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő oka a biztonsági intézkedések be nem tartásában keresendő – fejti ki közleményében a DSVSA, majd azt is hosszan részletezik, milyen esetekre is kell gondolni ez alatt. Az igazgatóság szerint a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történtő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


A DSVSA által felállított játékszabályokat már csak azért is érdemes szem előtt tartani, mert az ezekre fittyet hányó gazdákat megbírságolják, mi több, a kártalanításra való jogosultságukat is elvesztik. Az igazgatóság pedig nem viccel: egy érendrédi gazdát azért büntettek meg 1600 lejre, mert engedély nélküli disznóval bővítette sertésállományát, egy másik személyt pedig 1500 lejre bírságoltak, mivel az állatokat mindenféle engedélyt mellőzve szállította a megye területén.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: